Reflü Hastalığında ilaç tedavisinin yetmediği noktada mide kapakçığı gevşekliğinin giderilmesi amacıyla Fundiplikasyon tedavisi ve Radyokfrekans Ablasyon (Stretta) olmak üzere iki farklı yöntem kullanılmaktadır.Endoskopik Fundoplikasyon Yöntemi Nedir ? Kimlere Uygulanır?
Gastroözofagial Reflü Hastalığı (GÖRH) toplumun neredeyse yüzde 25’ini etkileyen bir hastalıktır. Sıklıkla boğazda ve göğüste yanma, ağıza acı su gelmesi gibi şikayetlerle kendini gösterir. Hastalığı oluşturan asıl bozukluk, yemek borusu ve mide arasında sıkılaşmış kaslardan oluşan yapının (sfinkter) gevşemesiyle mide asidinin yemek borusuna kaçmasıdır.
GÖRH kronik bir hastalıktır. Asidi baskılayan ilaçların kullanımı genelde rahatlama sağlar. Ancak birçok hastada ilaç tedavisinin kesilmesiyle şikayetler yeniden başlar.
GÖRH’ün kalıcı tedavisi, gevşek olan sfinkter’in daraltılıp güçlendirilerek fonksiyonel hale getirilmesidir. İşte bu yöntemle, endoskopik olarak, sfinkter’in dikilerek güçlendirilmesi gerçekleştirilir. Ciltte hiçbir kesi oluşmaz. Özel bir endoskopla ağız yolundan girilerek, yemek borusunun alt ucundaki gevşek alana sağlam mide dokusu tıbbi bir “zımba” olarak tabir edebileceğimiz dikiş materyaliyle dikilir. Böylece asit kaçağı önlenir.
18 yaşından büyük, sfinkter gevşekliği 3 cm’in altında olan (hiatal hernisi olmayan) ve sürekli ilaç kullanması gereken hastalar tedavi için adaydır.
İşlem genel anestezi altında, endoskopi odasında yapılır. Yaklaşık 60-90 dakika sürer. İşlem sonrası sıvı diyet alınması ve iyileşme sağlanana kadar yumuşak gıdalarla beslenilmesi gerekir. Birkaç gün içinde normal diyete geçilebilir, normal yaşama dönülebilir. İşlem sırasında anestezi kullanıldığı için hasta ağrı sızı hissetmez. Sonrasında ise 2-3 gün hafif karın ya da boğaz ağrısı olabilir.
”
Alo Yeditepe