Kapsül endoskopisi, gastroskopi ve kolonoskopi ile değerlendirilme olanağı olmayan ince bağırsak dahil, tüm sindirim sistemini incelemek amacı ile yapılan bir tetkik türüdür. Kapsülün içindeki mikroçip ile elde edilen dijital görüntüler, hastanın beline takılan (telsiz gibi) bir kayıt cihazına aktarılarak bilgisayarda detaylı olarak incelenmektedir. Standart kapsüller saniyede iki görüntü almaktadır.
Kapsül endoskopisi, gastroskopi ve kolonoskopi ile değerlendirilme olanağı olmayan ince bağırsak dahil, tüm sindirim sistemini incelemek amacı ile yapılan bir tetkik türüdür. Kapsülün içindeki mikroçip ile elde edilen dijital görüntüler, hastanın beline takılan (telsiz gibi) bir kayıt cihazına aktarılarak bilgisayarda detaylı olarak incelenmektedir. Standart kapsüller saniyede iki görüntü almaktadır. Gelişmiş kapsüller ise saniyede 18 görüntüye kadar ve 8 saatlik bir sürede 50,000 civarında 8 kat büyütme ile görüntü alabilmektedir. Çok geniş görüş açısına sahip olan, 0.1 mm’ye çapa dek cisimleri ve 20 mm derinliğe dek dokuyu tanıyabilmektedir.
Kapsül yutma işlemi aç karnına yapılmaktadır. Hasta bir bardak su ile özel kapsülü yutar. Kapsülü yuttuktan 2 saat sonra su içilebilir ve 4 saat sonrada çorba gibi hafif sulu gıdalar tüketilebilir. Hasta bu arada günlük yaşantısına devam edebilmektedir. 8 saat sonra beline takılı olan kayıt cihazı doktor kontrolünde çıkarılmaktadır. Kapsül ± 50 dakikada mideyi terk ederek, yaklaşık bir saatte ince bağırsaktan, kalın bağırsağın ilk kısmına (çekum) geçer. Ortalama 24 saat sonra bağırsak hareketleri ile dışkılamayı takiben dışarı atılır.
Bilinen veya şüpheli sindirim kanalı tıkanıklığı veya yutma problemi olan hastalara uygulanmamalıdır. Kalp pili olan hastalarda kalp ritmi monitörize edilmek şartıyla uygulanabilir.
Mide, ince ve kalın bağırsak taramasında 3 kapsül çeşidi bulunmaktadır.
”
Alo Yeditepe