Mide, ince ve kalın bağırsak taramasında 3 kapsül çeşidi bulunmaktadır.
PC 2 kolon kapsülleri 2010 yılı başlarında Avrupa'nın sayılı üniversitelerinde kullanılmaya başlanmıştır. Türkiye'de Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri’nde kullanılmaktadır.
İşlem sırasında sedasyon, makattan endoskopun ilerletilmesi söz konusu olmayıp, yutulan kapsül sonrasında dışkı ile atılmaktadır. Takibine dahi gerek yoktur. İşlem süresince hasta günlük aktivasyonuna her gün olduğu gibi devam edebilmektedir.
24 saat asit monitörizasyonu, hastanın yemek borusuna asit algılayan sensörlerin yerleştirilmesidir. Bu sensörler 24 saat boyunca kayıt alırlar ve bilgisayar ortamında matematiksel olarak gün boyunca ne kadar asit kaçtığını kaydetmektedir.
İnce bağırsakların kapsülle değerlendirilmesidir. Kolon kapsüllerine benzer hazırlık ve işleyiş prensipleri vardır. Günümüzde ince bağırsak hastalıklarının tanısında ilk sırada kullanılan yöntemdir.
Kapsül enteroskopide hap büyüklüğünde bir kamera kapsül hastaya içirilerek bu kapsülün algıladığı görüntü, hastanın kemerine takılan bir aygıta kaydedilir. Bu kayıt daha sonra bilgisayarda izlenir. Kapsül, vücutta yaklaşık 12 saat kalır ve sonunda dışkı ile atılır. Bu sürede
hastanın hastanede kalması gerekmez, evinde ya da işinde olabilir. Bu yöntem; sedasyonla uyutulamayan, solunum sıkıntısı olan ve standart kolonoskopiden çekinen hastalar için idealdir.
Gastroskopi, kolonoskopi gibi endoskopik işlemler tanı için yapılmakla birlikte aynı zamanda tedavi etme olanağı da bulunmaktadır. Örneğin bir polip görüldüğünde kesip alınabilir ya da kanayan bir kana görüldüğünde koterle yakıp kanama durdurulabilir. Bu tip tedavi sunma olanağı bulunan hastalarda kapsül enteroskopi değil de klasik kolonoskopi uygulamakta fayda görülmektedir.
”
Alo Yeditepe