Reflü Hastalığında ilaç tedavisinin yetmediği noktada mide kapakçığı gevşekliğinin giderilmesi amacıyla Fundiplikasyon tedavisi ve Radyokfrekans Ablasyon (Stretta) olmak üzere iki farklı yöntem kullanılmaktadır. Radyokfrekans Ablasyon (Stretta) Tedavisi kimlere uygulanır, başarı oranı nedir ? Tüm merak ettiklerinizi bu sayfada bulabilirsiniz.
Gastroözofageal Reflü Hastalığı (GÖRH), sıklıkla mide asidinin nadiren ise pepsin, safra asidi gibi diğer salgıların yemek borusuna (özofagusa) kaçması sonucu oluşmaktadır. Bu kaçışın asıl nedeni, yemek borusu ve mide arasındaki yoğun kaslardan oluşmuş özofagus alt sfinkteri adı verilen ve sadece lokmalar geçtiğinde açılan kapakçık benzeri yapının sürekli açık olmasıdır.
Genellikle göğüs kemiği arkasında, bazen sırt ve midede yanmaya neden olmakta ve ağızda ekşime, acı / ekşi su ve yiyeceklerin ağza gelmesi gibi belirtilerle kendini belli etmektedir. Uzun süren boğaz enfeksiyonları, ses kısıklığı, kronik franjit, gece yaşanan astım krizleri ve aşırı horlama da nedenleri arasında yer almaktadır.
Hastalığın evresine göre tedavi yöntemine karar verilmektedir. Öncelikle ilaç tedavisiyle başlanır. Ancak bazı kişilerde ilaç tedavisine rağmen şikayetler devam edebilmektedir. Bu durumda mide kapakçığı gevşekliğinin giderilmesi amacıyla; Cerrahi Müdahale (Fundiplikasyon tedavisi) ve Radyokfrekans Ablasyon (Stretta) olmak üzere iki farklı yöntem kullanılmaktadır.
Mide kapakçığının yüksek dereceli akımla (RF) belirli noktalardan temas etmesi sonucunda genişlemesinin azalması işlemin temelini oluşturmaktadır. Endoskopik yol ile yapılan radyofrekans ablasyon yönteminde kullanılan radyofrekans akımı, yıllardır kalp ritim bozuklukları, karaciğer kistleri gibi çeşitli hastalıkların tedavisinde de kullanılmaktadır. Hasta seçiminin çok önemli
olduğu yöntem, genç ve mide kapakçığındaki açıklığı, 3 cm’in altında olan kişilerde uygulanabilmektedir.
Cerrahi girişime gerek kalmadan reflünün 30 dakikada tedavi edilebildiği işlem sonrasında aynı gün eve dönmek mümkün olabilmektedir.
Endoskopik reflü tedavisinin bazı sınırlamaları bulunmakta ve aşağıdaki kişilere uygulanamamaktadır.
SAGES ( Amerikan Cerrahi Endoskopi Derneği ) ve FDA ( Amerikan İlaç Kurumu ) işlemin GÖRH tedavisinde kullanımını güçlü delillere dayanarak önermektedir.
”
Alo Yeditepe