Son yapılan Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından covid-19'la mücadele kapsamında uygulanan maske takma zorunluluğunun açık havada kaldırıldığını, kapalı ortamlarda ise mesafe kuralına göre uygulanacağını bildirdi. Yeni dönemde hiçbir kurum ve kuruluş girişte HES kodu istemeyecek. Hastalık belirtisi olmayan kişilerin de test yapma zorunluluğu kaldırıldı. Yeni döneme ilişkin düzenlemeleri değerlendiren Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Meral Sönmezoğlu, bu şartlar altında da kişisel korunma önlemlerine devam edilmesi gerekliğine işaret etti.
Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu’nun geçtiğimiz gün yapılan son toplantısının ardından artık açık havada maske kullanma zorunluluğunun kaldırıldığı açıklandı. Uçak, tiyatro, sinema, toplu taşıma gibi mesafenin kalmadığı alanlarda ise maske zorunluluğu devam edecek. Yeni dönemde HES kodu uygulaması kaldırıldı. Hiçbir kurum ve kuruluşa girişte HES kodu kontrolü yapılmayacak. Ayrıca hastalık belirtisi olmayan kişilerden PCR testi istenmeyecek ve okullarda 2 vaka çıkması halinde sınıf kapanmayacak sadece pozitif öğrenci izole edilecek.
Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Meral Sönmezoğlu, güncel aşılanma oranları, vaka ve can kaybı sayılarıyla önlemleri gevşetmek için çok erken olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Sönmezoğlu, ülkemizde pandeminin halen kontrol altında olmadığını da sözlerine ekleyerek, “Avrupa Birliği'nin birçok ülkesi maske uygulamasını sonlandırmayı bir süredir tartışmaya açmıştı ancak biz bu kararı almakta hızlı davranan ülkelerden birisi olduk. Pandemi kısıtlamaları ve alınan önlemlerden toplum olarak hepimiz sıkıldık ancak pandemi hala devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütü, 2020 başlarında ilan ettiği pandemiyi sonlandırmadı. Birçok ülkede vaka ve can kaybı oranları ciddi düzeyde. Türkiye dünya üzerinde en çok vaka görülen 8. ülke konumunda. Benzetme yerindeyse her gün bir uçak dolusu insanımız yani 200 ila 300 arasında yurttaş covid nedeniyle vefat ediyor” diye konuştu.
Maskenin Kalkması Vaka Sayısını Artırmasın!
Günlük vaka sayılarının 50 binlerde, üç doz aşılı oranının da yüzde 32’lerde olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Meral Sönmezoğlu, aşı olan kişilerin de hastalığı geçirebildiğine dikkat çekerek özellikle maske kullanılmayan alanlarda sosyal mesafe kurallarına uymanın öneminin arttığını söyledi. Prof. Dr. Sönmezoğlu, aksi taktirde omicron varyantının hızla yayılabileceğine dikkat çekti.
Hes Kodu Hasta Takibini Kolaylaştırıyordu
HES kodu uygulamasının covid pozitif kişilerin takibi için önemli bir uygulama olduğunu ifade eden Prof. Dr. Meral Sönmezoğlu, “Ancak HES kodu uygulamasının kalkması ile hastalığı hafif ya da belirtisiz geçiren kişilerin ya da covid hastalarıyla temaslıların takip edilmesi imkânsız hale geldi. İnsanlar bunu özgürlüklerine karşı bir kısıtlama olarak görüyordu ama bir pandeminin içindeyiz, olağanüstü durumların olağanüstü uygulamaları olması son derece normal. Söz konusu uygulamalar ve önlemler bizim sağlığımız için alınmıştı” dedi.
“Halen En Fazla Vaka Sahibi 8. Ülkeyiz”
Türkiye’de aşılama oranlarının hala istenilen düzeyde olmadığını ifade eden Prof. Dr. Meral Sönmezoğlu, “Batı ülkelerinde bir takım önlemler gevşetildi. Örneğin İngiltere’de kısa bir süre önce maske uygulaması kaldırılmıştı ancak kısa süre sonra vaka sayılarında hızlı bir yükseliş olduğunu gördüklerinde kararı geri aldılar. Avrupa ülkeleri örnek alınarak önlemlerde gevşemeye gitmek son derece tehlikeli. Çünkü biz o bahsi geçen ülkelerin aşılama oranlarına ulaşamadık. Almanya’nın ardından dünya üzerinde en fazla vaka sayısına sahip 8. Ülkeyiz. Kaldı ki kış ayları içindeyiz havalar hala soğuk, kapalı alanlarda daha fazla vakit geçiriliyor. Vaka sayıları dönemsel olarak düşüş gösterse de kışın etkisiyle tekrar artış gösterebiliyor. Pandemi hayatımızdan çıkmış değil. Dolayısıyla bu gevşemeyle birlikte önümüzdeki iki hafta içinde tekrar vaka ve can kaybı sayısında artış olabileceği unutulmadan önlemleri almaya devam etmeli ve aşılanmaya devam edilmeli” diye konuştu.
Aşılanmaya Devam; Aşı hastalığa yakalanmayı engellemese de hastalığın daha hafif seyirli geçirilmesine yardımcı oluyor. Bu nedenle toplumsal aşı seviyemizin istenilen seviyeye gelmesi sağlanmalı.
Sosyal Mesafeye Dikkat!: Özellikle maske takma zorunluluğu konusundaki yeni düzenlemeyle sosyal mesafe kuralının önemi daha da arttı. Hem açık hem de kapalı alanlarda sosyal mesafeye uymaya dikkat edilmeli.
El Hijyeni Şart: Sadece Covid-19 için değil tüm enfeksiyon hastalıkları açısından son derece önemli olan el hijyenini sağlanmaya devam edilmeli. Eller 20 sn. boyuncu su ve sabunla mutlaka yıkanmalı. Su ve sabunun olmadığı durumlarda da el dezenfektanı kullanılarak hijyen sağlanmalı.
”
İlgili Yazılar
- Soğuk Algınlığı Salgınına Karşı Hangi Önlemler Alınmalı?
- Hepatit Nedir? Belirti ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
- Kene Isırması Belirtileri ve Tedavisi
- Talasemide Enfeksiyona Bağlı Yaşam Kayıplarına Karşı Önlem Alınmalı
- Corona Virüsü Nedir?
- Strep A Belirtileri ve Tedavisi
- H1N1 (Domuz Gribi) Hakkında Bilgilendirme
- Yaz Geliyor... Gıda zehirlenmelerine dikkat!
- Yaz Enfeksiyonlarının Korunmak İçin Öncelikli Kural Hijyen!
- Maymun Çiçeği Virüsü Kimleri Tehdit Ediyor?
- DSÖ Antibiyotik Direnci İçin Alarm Zillerini Çalıyor!
- Toplumsal Tabularımız Türkiye’de HIV Pozitif Vaka Sayısındaki Artışı da Etkiliyor
- Okula Giden Çocukları Covid-19’dan Koruma Yolları
- Maymun Çiçeği Virüsü
- Lyme Hastalığı Nedir?
- Domuz Gribi / H1N1
- Kenenin Üzerine İzmarit Basmayın, Zeytinyağı, Sıvı Sabun Dökmeyin
- Seyahate Çıkmadan Önce Mutlaka Okuyun!
- Hastalıklarla Mücadele İçin Geç Kalmayın
- Soğuk Algınlığında ve Gripte Hemen Antibiyotiklere Sarılmayın
- Yetişkinlerde Hangi Aşı, Ne Zaman Yapılmalı?
- Karaciğer Kanseri ve Karaciğer Naklinin Yüzde 60 - 70’ i Kronik Hepatit Kaynaklı
- Geçmeyen Grip İçin Ne Yapmalı?
- Corona Virüsten Korunma Yolları
- Pişirdiğiniz Yemeği Sadece Bir Kere Isıtın
- Hayat Tedbirle Normale Dönüyor
- Koronavirüsü Hafif Geçirdiğimiz Nasıl Anlaşılır?
- COVID-19 için Bu Kurallara Dikkat
- Mutfak Alışverişinde Hijyen Dönemi
- El Dezenfektanı Kullanma Rehberi
- Kişinin Ateşi Yoksa ‘Hasta Değil’ Anlamına Gelmeyebilir
- Koronavirüs COVID-19 Belirtileri
- Koronavirüs Sık Sorulan Sorular
- Grip mi? Koronavirüs mü?
- Omicron Varyantı
- Antibiyotik Direnci Konusunda Dünya “Alarm” Veriyor!
- Sivrisinekte Enfeksiyon Riski
- Korunabilmek için Sağlıklı Olmaya Çalışmak Gerekiyor
- Reçete Maliyetlerinin Yüzde 14’ünü Antibiyotikler Oluşturuyor
- Talasemi ile Mücadele Eden Meralin Örnek Başarısı
- Antibiyotikler Virüsleri Değil Faydalı Bakterileri Öldürüyor
- Türkiye' de Her Yıl Yaklaşık 3 Milyon Hasta Kan Transfüzyonuna İhtiyaç Duyuyor
- Vektörle Bulaşan Hastalıkların Yüzde 63’ünün Nedeni, Lyme Hastalığı
- Uzmanlar Grip Tehlikesine Karşı Uyardı
- 10 Yılda Bir Yeni Grip Salgını Bekleniyor
- Batı Nil Virüsü Sıtmanın Yerini Aldı
- Grip Aşısı Ne Zaman Yaptırılmalı?
- Grip Aşısı Yaptırmak İçin Hala Geç Değil
- Bayramda Ete Dokunurken Dikkat Edilmesi Gerekenler
- HIV Belirti Vermeden 10 Yıl Gizlenebiliyor!
- Kırım Kongo Kanamalı Ateşinde Erken Tedavi Hayati Önem Taşıyor
- Rhinovirüsü Nedir?
- Şarbon Nasıl Bir Hastalıktır?
- Talasemi Göçlerle Akdeniz’den Tüm Avrupa’ya Yayılıyor!
- 290 Milyon Kişi Hepatitli Olduğunu Bilmeden Yaşıyor
- AIDS ile Mücadelenin Yolu Farkındalığı Artırmaktan Geçiyor
- Yaz Enfeksiyonları