Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanımız, keneye karşı alınabilecek önlemleri şöyle sıralıyor...
Kamp, yürüyüş, piknik, bisiklete binme, tırmanma, balık tutma gibi açık hava etkinliklerinden kene ile dönebilirsiniz. Bütün keneler KKKA (Kırım Kongo Kanamalı Ateşi) bulaştırmıyor. Ama bilhassa hastalığın göründüğü bölgelerde yaşıyor, şu veya bu nedenle bulunuyorsanız dikkatli olmanızda yarar var.
editepe Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanları, keneye karşı alınabilecek önlemleri şöyle sıralıyor:
Vücuduna kenenin yapıştığını görenler panikliyor. Kene üzerine böcek kovucu, zeytinyağı, sıvı sabun vb. dökülüyor. Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanları, şu uyarılarda bulunuyor: “Kenenin üzerine izmarit basanlar bile görüyoruz. Bunlar son derece yanlış. KKKA hastalığının virüsünü taşıyan kene, insan kanı emmeye geliyor. Ve hastalığı yapan virüs, kenenin ağzında. Kan emerken de aslında virüsü boşaltmıyor. Rahatsız edildiğini anladığı zaman tamamını bırakıyor. Kene üzerine sıvı sabun, zeytinyağı, sinek kovucu döküldüğünde, elle çıkarılmaya çalışıldığında rahatsız edildiğini anlar ve virüsü bırakır. En doğrusu kenenin sağlık kuruluşunda çıkarılması.”
”
Alo Yeditepe