Gribin bu yıl daha agresif seyrettiğini ve salgın şiddetinin daha yüksek olduğunu söyleyen Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Meral Sönmezoğlu, ‘2009 yılında birden bire salgınla karşılaştık. Tarihe dönüp baktığımızda bu virüsün her 10 yılda birçok daha güçlü geldiğini görürüz’ diyerek, uyarılarda bulundu. Sönmezoğlu, risk grubundaki kişilerde gribe bağlı olarak beyinde ve kalpte enfeksiyon gelişebileceğini, bunun da ölümlere yol açabileceğini söyledi.
"Grip (influenza), tıp ve enfeksiyon dünyasını hep şaşırtan bir virüstür" diyen Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Meral Sönmezoğlu, "Konu grip ise influenza sezonunda her zaman beklediğimizle karşılaşamayabiliyoruz; çünkü bu, kendini en hızlı değiştiren virüstür. Bu yüzden her sene aşısı yapılan tek hastalıktır" diye konuştu.
Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Meral Sönmezoğlu, "2009 yılında birden bire salgınla karşılaştık. Tarihe dönüp baktığımızda bu virüsün her 10 yılda birçok daha güçlü geldiğini görürüz. 2009'daki domuz gribinin üstünden 10 yıl geçti yani biz zaten böyle bir değişikliği bekliyorduk. Çünkü her 10 yılda bir çizgi çizilir ve o yavaş yavaş yükselir. 10 seneyi tamamlayınca büyük bir artış olur ve çok daha ağır bir salgın oluşturur. Sonra da giderek azalır" dedi.
Gribin bu yıl daha agresif seyrettiğini ve salgın şiddetinin daha yüksek olduğunu söyleyen Prof. Dr. Sönmezoğlu, "Bu yıl geçen seneden biraz daha erken başladı ve daha yüksek seyirle devam ediyor. Çok vaka görmeye başladık yatış oranları da geçen seneye göre daha fazla. Ocak ayında yüksele yüksele devam edecek ve Şubat ayında en üst noktaya çıkacak" diye konuştu.
"Okullarda büyük salgın var, kapalı olan her alanda salgın var" diyen Prof. Dr. Meral Sönmezoğlu, okulların 15 tatile giriyor olmasının hastalıkları biraz daha azaltacağını belirtti.
Grip aşısı koruyuculuğunun tartışılamaz olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Sönmezoğlu, "Herkes gitsin aşılansın demiyoruz bu da gerekli değil; çünkü grip herkeste aynı şiddetle seyretmiyor. Kimi evde dinlenip atlatabiliyor ama kimini hastaneye yatırıyor. Ki biz bu dönemde çok hasta yatırmaya başladık. Özellikle risk grupları çok ağır hastalıkla geliyor. Komplikasyonlar gelişiyor, hastalık sadece boğaz ve burunla sınırlı kalmıyor; sinüslere, kulaklara, bronşlara ve akciğerlere inebiliyor hatta beyinde enfeksiyonlar yapabiliyor. Böyle olunca kalp zarı enfeksiyonları (miyokardit) ve beyin enfeksiyonlarıyla ölüm oranları yükseliyor. İşte bu gruplarda hastalık daha kötü seyretmesin diye aşı öneriyoruz. Aşı için doğru zaman Eylül, Ekim, Kasım ama o dönemde olamadıysanız Aralık, Ocak aylarında da aşı olabilirsiniz" açıklamasında bulundu.
* 65 yaş üstü kişiler,
* 6 aylık-2 yaş arası bebekler,
* Gebeler,
* Aşırı kilolu olanlar,
* Huzurevi, bakımevi gibi ortamlarda yaşayanlar,
* Astım, böbrek, şeker, kalp gibi kronik hastalığı olanlar,
* Çeşitli hastalıklar nedeniyle bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler,
Grip aşısı, risk grubundaki kişilere hekim reçetesiyle ücretsiz yapılıyor.
Bu Belirtileri Görürseniz Hemen Doktora!
Prof. Dr. Meral Sönmezoğlu, "Bizim için en önemli ipucu şudur; Aralık sonunda ve Ocak ile Şubat aylarında yüksek ateşle bize gelen her hastada influenza düşünürüz. Bu aylarda yüksek ateş, boğaz ağrısı, gözlerde kızarıklıkla hastaneye gelen hastalar influenza olarak değerlendirilir. Kişide aniden yüksek ateş başlar, örneğin; hasta saat 15.00'e kadar çok iyidir ama 15.30'da birden titremeye başlar ve dizlerinin bağı çözülür, eklemleri ağrır, boğazı yanar, gözleri kurur, ışığa bakamaz, kuru kuru öksürür, şiddetli bir baş ağrısı olur ve olduğu yerde çöker. Belirtiler aniden başlar ve şikayetler giderek artar. Bu durumda mutlaka doktora gidilmeli" diye konuştu.
”
Alo Yeditepe