Hamileliğin 36. haftasına ulaştınız ve bebeğinizi kucağınıza almanıza çok az bir zaman kaldı. Peki, hamileliğin 36. haftasında bebek gelişimi nasıl olur? 36 haftalık bebek doğar mı? 36 haftalık bebek kaç kilo olur? Hamileliğin 36. haftasında annedeki değişimler nelerdir?
Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Erkut Attar hamileliğin 36. haftasında yaşananları anlattı.
Bebeğiniz yaklaşık 2.6 kilogram ağırlığında ve başından topuğuna kadar olan mesafesi yaklaşık 47.4 santimetredir.
Bu haftanın sonunda gebeliğiniz artık miyadında olarak kabul edilecektir; bu da demek oluyor ki bebeğiniz artık herhangi bir gün doğmak için hazırdır. 37 haftadan önce doğan bebekler pre-term ve 42 haftadan sonra doğan bebekler post-term olarak adlandırılmaktadır.
Dünyaya gelmesi yaklaştıkça bebeğinizin beyni ve sinir sistemi çok hızlı bir şekilde gelişmeye devam etmektedir. İşitmesindeki hassasiyette bu hafta artış olacaktır. Lanugo adı verilen ince tüylerinden ve verniksinden geriye kalanları dökmeye devam etmektedir. Dökülen bu ince tüyleri ve cildi yutacak ve sindirecektir. Bu onun bağırsaklarında mekonyum adı verilen siyah veya koyu yeşil yapışkan bir madde olarak kalacaktır ve doğum sonrası onun ilk dışkısı olacaktır.
Bu haftada doktorunuz bebeğinizin pozisyonunu kontrol etmek isteyecektir. Bebeğinizin başı kalça kemiğinizden aşağı doğru inmiş ve doğum için hazır bir halde bile bulunuyor olabilir. Eğer böyle olursa göbeğinizin aşağı doğru indiğini ve nefes almak için daha fazla alanınız olduğunu hissedebilirsiniz; ancak yürürken rahatsızlık duyabilirsiniz.
Bazı anne adayları yürürken bebeklerinin adeta düşeceklerini hissettiklerini söyleyebilir. Endişelenmemeye çalışın. Bu sık karşılaşılan bir hissiyattır. Tüm bunlar bebeğiniz doğmak için hazır anlamına gelse de doğumun başladığı anlamına gelmek zorunda değildir.
”
Alo Yeditepe