Bebeğinizi kucağınıza almanıza az kaldı. Heyecanınız giderek artıyor. Hafta hafta hamilelik sürecinde 33. haftaya ulaştınız. Peki, hamileliğin 33. haftasında annedeki ve bebekteki değişimler neler? Hamileliğin 33. haftasında bebek ne kadar olur? 33 haftalık bebek görüntüsü nasıl olur?
Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Erkut Attar hamileliğin 33. haftasında yaşananları anlattı, merak edilen soruların yanıtını verdi:
Bebeğiniz yaklaşık 1.9 kilogram ağırlığındadır. Başından topuğuna kadar olan mesafesi yaklaşık 43.7 santimetredir.
Bebeğinizin beyni gebeliğinizin son 3 ayı boyunca gelişmeye devam eder; ancak doğduktan sonra tüm duyuları uyarılacağı için beyin gelişimi çok daha güçlenecektir.
Bebeğinizin kolları ve bacakları cilt altında biriken yağ dokusu sayesinde şu an tombul bir görünümdedir. Kafatası yumuşak ve esnektir ve kafatası kemiklerini oluşturan tabakalar henüz birleşmemişlerdir. Vajinal doğum yaparsanız bebeğinizin kafatasındaki tabakalar bebeğiniz doğum kanalınızdan geçerken buna izin verecek biçimde hareket edeceklerdir.
Doğumdan sonra bebeğinizin başındaki birleşmemiş kemik alanlarını (bıngıldakları) görebilir veya nazik bir şekilde dokunduğunuzda hissedebilirsiniz. Bıngıldaklar bebeğiniz yaklaşık 18 aylık olana kadar kapanmayacaklardır. Çocukluk çağı boyunca kafatasındaki kemik tabakaları esnek bir şekilde bağlı kalacak ve büyüyen beyni için yer açmaya devam edeceklerdir.
Sütünüz gelmeye başladıysa endişelenmenize gerek yok. Aslına bakarsanız gebeliğinizin 14. haftasından itibaren süt bezleriniz kolostrumu (bebeğinizin ilk sütünü) üretmeye başlamıştır.
”
Alo Yeditepe