TANIM: Karaciğer kubbesinden ya da diafragma seviyesinden başlayarak, simfizis pubis (kasık altı) seviyesine kadar yapılan , kesitsel görüntülerle elde olunan incelemedir.
RANDEVU: Gereklidir.
DİYET KISITLAMASI: İnceleme zamanından 8 saat öncesinden başlayarak hiç bir şey yenilmemelidir. Hastaların dehidrate (sıvı kaybı) olmaması gerekir. Bu nedenle su içilmesi kısıtlanmaz. Ancak, bunun dışındaki sıvı (gazlı içeçekler, süt, ayran vb. gibi) alımları da sakıncalıdır. Hastanın sürekli aldığı bir ilaç varsa genellikle bunlarda bir kısıtlamaya gidilmez. Bununla beraber inceleme öncesinde hekime danışılması önerilir.
HASTA HAZIRLIĞI: Randevu saatinden 4 saat öncesinden itibaren oral yoldan hiç bir şey alınmamalıdır.. Radyoloji deparmanında hazırlanan 1.5 litrelik oral kontrastın yaklaşık 1 litresi ; incelemeden 9 saat önce başlamak üzere ve 2 saat aralıklar ile 2’şer su bardağı miktarlar ile 4 defada , son 2 bardak ise ; incelemeden 1 saat önce olmak üzere içilmelidir. Hastaya aynı karışımdan incelemeye başlarken yine içirilecektir.
Aşağıdaki grup hastalarda , yakın tarihli serum üre/kreatinin seviyesi ölçümü gerekebilir:
1– Akut veya kronik böbrek hastalığı ,
2 – Yakın zamanda geçirilmiş böbrek ameliyatı ,
3 – Diabet ,
4 – Multipl myeloma ,
5 – 60 ve üstü yaş grubunda olup, yatağa bağımlı ya da her hangi bir kronik hastalığı olanlar.
Lütfen radyoloji doktorunu laboratuvar incelemesi yapılmadıysa uyarınız.
İNCELEMEYİ ENGELLEYEN DURUMLAR: Aynı gün yapılmış IV kontrast enjeksiyonu (IVP, kardiak kateterizasyon, anjio), nükleer tıp tiroid incelemesi ve 72 saat öncesine kadar yapılmış baryumlu gastrointestinal inceleme.
KONTRENDİKASYONLAR: İntestinal perforasyon şüphesi (barsak delinmesi) halinde ,suda çözünen oral kontrast madde tercih edilmelidir. Hamilelik veya hamilelik şüphesi bir kontendikasyondur.
KONTRAST: İyotlu IV kontrast. Baryum bazlı intestinal kontrast.
ORTALAMA İŞLEM SÜRESİ: Ortalama 30 dakika
TRANSPORT: Özellik yok.
İŞLEM SONRASI BİLGİLER: Hasta normal günlük aktivitesine devam edebilir. İnceleme, Radyoloji uzmanı tarafından değerlendirilip, raporlanır. Görüntüler filme aktarılır. Filmler ve inceleme raporu bir arada hastaya teslim edilir.
”
Alo Yeditepe