Eğitim ve psikoloji dünyasında sıkça karşılaşılan matematik ve sayısal zeka kavramları, bireyleri bilişsel yetenekleri hakkında önemli bilgiler sunar. Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri olarak, bu iki zeka türünü detaylandırarak, öğrencilerin ve ailelerin bu konudaki bilgilerini artırmayı hedefliyoruz.
Howard Gardner'ın "Çoklu Zeka Kuramı"nda, matematiksel-mantıksal zeka olarak tanımlanan “Matematik Zekasi” kişilerin sayısal, mantıksal ve analitik düşünme yeteneklerinin tümünü kapsayan bir zeka türüdür. Matematik zekasına sahip olan kişilerde soyut düşünme, mantıksal akıl yürütme, problem çözme ve hızlı hesaplama yaparak analiz yapma gibi yeteneklere sahiptir.
Sayısal zeka, bireylerin sayısal verileri işleme, analiz etme ve kullanma yeteneğini ifade etmektedir. Bu tür zeka, matematiksel problemleri çözme ve sayısal ilişkileri anlama becerilerini kapsamaktadır. Matematik zekası sayısal zekanın bir alt kümesi olarak değerlendirilebilir.
Sayısal zeka, genetik ve çevresel faktörlerin bir kombinasyonu ile şekillenir. Genetik faktörler, bireyin sayısal yeteneklerini etkileyebilirken, eğitim ve çevresel etmenler de bu zekanın gelişimini büyük ölçüde belirler.
Matematik zekaya sahip kişiler hem gündelik hem de iş yaşamında belirgin kişilik özellikleriyle ön plana çıkmaktadır. Özellikle belirli bir düşünme kalıbı ve stratejiyle hareket ettikleri ve problem çözme yetenekleri dolayısıyla mühendislik, matematik, bilişim, fizik, ekonomi gibi alanlarda daha başarılı olabilmektedir.
Analitik düşünme yeteneğine sahiptir; Bu kişilerin en belirgin özelliklerinin başında analitik düşünme ve analiz etme yer alır. Dolayısıyla karşılaştıkları olaylar ve durumları ayrıntılı bir şekilde gözlemleyip mantıksal sonuçlar çıkarabilmektedir. Karşılaştıkları problem büyük bile olsa bu yetenekleriyle problemi küçük parçalara ayırarak çözüme kavuşturabilmektedir.
Soyut düşünme becerisine sahiptir; Özellikle ileri düzey bilimsel çalışmalar ve teorik matematik geliştirmesinde önemli olan bu özellik de matematik zekaya sahip kişilerde gözlemlenmektedir. Bu noktada düşünme şekillerini matematiksel kavramlar, sayılar ve sembolleri kullanarak gerçekleştirebilirler.
Mantıksal akıl yürütme ve problem çözme yeteneği güçlüdür; Bir olay ya da durumu neden sonuç ilişkileriyle çok iyi analiz edebildikleri için en karmaşık problemleri bile doğru analiz ederek hızlı çözümler üretebilmektedir. Bu özellikleri nedeniyle de problem çözmede hızlı ve pratiktirler.
Zihinsel matematik ve örüntü yeteneği gelişmiştir; Bu kişiler sadece analiz etme ve problem çözme açısından değil hesaplamalar konusunda da oldukça başarılıdır. Sayısal işlemleri zihninden hızlıca ve doğrulukla yapabilmektedir. Bu kişiler ayrıca, sayısal ve mantıksal örüntüleri de kolaylıkla fark ederek veriler arasında ilişki kurabilir ve bu ilişkilerden yeni sonuçlar çıkarabilirler.
Sistem geliştirme ve organize etme yönü kuvvetlidir; Matematik zekaya sahip kişilerin analiz etme ve problem çözme yetenekleriyle birlikte karmaşık bir durumu ya da süreci de organize edebilmek konusunda oldukça başarılıdır. Bu kişiler iyi strateji geliştirerek bu doğrultuda planlama yapabilirler.
Sayısal zekası güçlü olan bireyler, sayı ve verilerle ilgili işlemleri kolaylıkla yapar ve veri analizlerinde başarılıdır. Sayısal ilişkileri hızlı ve doğru bir şekilde kavrayabilirler. Ayrıca, sayısal bulmacalar ve analitik problemlerle ilgilenirler.
Matematik zeka sadece mesleki ya da akademik anlamda sürdürülen çalışmaların yürütülmesinde değil kişinin gündelik hayatında da kısa yollar bulmasında oldukça fayda sağlamaktadır. Matematik zekasının gündelik yaşamda kişinin hayatına kattıklarını için şu örneklere bakmak yeterli olacaktır.
Problem Çözme Becerisi: Her alanda son derece önem taşıyan problem çözme becerisi matematik zekasına sahip kişilerde daha aktiftir. Bu kişiler, trafik sorunlarıyla başa çıkmaktan evdeki cihazları tamir etmeye, aile bütçesi oluşturmaktan daha büyük sorunlara kadar birçok sorunu çok daha pratik ve kolay şekilde çözebilmektedir.
Finans, Bütçe Yönetimi: Sayılar ve problem çözme konusunda sahip oldukları yetenek sayesinde bu kişiler gelir, gider bütçesi oluşturma ve yönetme konusunda da oldukça beceriklidir. Herhangi bir projenin bütçesinin oluşturulması, gelir, gider planlamasının yapılması, olası risklerin belirlenmesi, faiz oranları gibi birçok ayrıntıyı düşünüp analiz ettikleri için finansal konuların da kolaylıkla üstesinden gelebilirler.
Mantıksal Karar Verme: Günlük hayat içinde zaman zaman stratejik ve mantıklı karar verme gerekliliği herkesin karşılaşabildiği bir durum. Matematik zekaya sahip olan kişiler de, zaman yönetimi yapabilmek, doğru yolculuk rotası oluşturabilmek gibi konularda hızlı ve mantıklı kararlar alma konusunda beceriklidir.
Zaman Yönetimi, Planlama, Organizasyon Yeteneği: Genel olarak stratejik ve mantıksal kararlar alabilme konusunda yeteneği olan bu kişiler doğal olarak zamanı planlama, organize etmek konularında da oldukça başarılı oldukları görülmektedir. Bütçeyi yönetmek, zaman çizelgesi oluşturmak, görevlendirmeler yapmak, yönetmek gibi farklı konulardaki yetenekleriyle karmaşık bir durum ya da sorunu bile kolaylıkla çözümleyebilmektedir.
Eleştirel Düşünebilme ve Örüntü Oluşturabilme Yeteneği; Kişi sahip olduğu matematik zekasıyla sosyal, toplumsal olaylar karşısında farklı bir bakış açısı geliştirebilmektedir. Çevresindeki olaylardaki örüntüleri tanıyarak farklı tahminler yürütebilmektedir. Bu kişiler örneğin haberleri izlerken ya da okurken farklı bir bakış açısıyla sorgulayarak değerlendirir. Sonuçta manipülasyonlara karşı daha dirençli olabilmektedir.
Teknolojik Araçları Kullanma: Matematiksel düşünmenin sağladığı en önemli kazanımlardan biri teknolojik cihazları çok daha kolay kullanabilme yeteneği. Bu kişiler her türlü teknolojik ürünün işleyişi, çalışma matematiği ve özellikleri gibi konularda diğer kişilere göre daha yetenekli olmaktadır.
Her ne kadar bazı kişiler bu konuda doğuştan gelen bir yeteneğe sahip olsa da günlük yaşam içinde yapılacak bazı çalışmalarla bu yeteneği geliştirilmesi mümkün olabilmektedir. Beynin esnek ve değişime açık yapısından faydalanarak geliştirilecek uygun yöntemlerle matematik zekayı güçlendirmek mümkün olabilmektedir.
Analitik düşünme ve problem çözme yeteneğini geliştirmek için yapılabileceklerin başında farklı seviyelerde problem çözmek geliyor. Eğitim hayatı boyuncu çözülecek problemlerin dışında gündelik yaşam içinde karşılaşılacak problemlere karşı da farklı çözümler üretmek bu konuda fayda sağlayabilmektedir. Zamanla problemlerin zorluk seviyesi de artırılmalıdır.
Mantıksal akıl yürütme ve özellikle örüntü kurmak konusunda en çok fayda sağlayacak konulardan biri de satranç, sudoku, rubik küpü gibi strateji, akıl yürütme ve mantık oyunlarını oynamaktır. Düzenli olarak yapılacak bu egzersizler kişinin matematiksel düşünme becerilerini güçlendirmeye fayda sağlayacaktır.
Matematikteki temel kavramları derinlemesine anlamak ve yalnızca ezberlemekten kaçınmak, matematik zekasını geliştirmek açısından önem taşır. Dolayısıyla bir formülün neden işe yaradığını ya da bir teorinin nasıl ortaya çıktığını anlamak, bu bilgileri daha kalıcı hale getirilmesinde ve problem çözme aşamasında kullanılmasında esneklik sağlayacaktır. Sadece öğrenmek değil, öğrenilenlere başkalarını anlatmak da farklı bir yöntem olacaktır. Çünkü herhangi bir konunun başkalarına anlatılması anlamayı da kolaylaştıracaktır.
Gündelik hayat içinde matematik gerektiren konuları fırsat bilmek gerekir. Yemek tariflerinde oranları değiştirmek, ev bütçesini planlamak, alışveriş sırasında fiyatları karşılaştırmak gibi konuları hafızadan yapmaya ve sürekli olarak uygulamaya çalışmak gerekir. Tüm bunları yaparken mümkün olduğunda hesap makinesi kullanmamaya özen gösterin.
Gelişmiş matematiksel beceriler kazanmak için üniversitelerde veya online platformlarda matematik kurslarına katılmak, bu konuda hazırlanmış kaynaklardan yararlanmak da uygulanabilecek yöntemlerden biridir. Bununla binlikte bilgisayar programlara öğrenmek de analitik düşünme becerisini artıran ve matematik zekayı artırabilecek yöntemlerden biri.
Sayısal zekayı geliştirmek için, sayı ve veri ile ilgili çeşitli aktiviteler ve egzersizler yapmak önemlidir. Sayısal bulmacalar çözmek, istatistiksel analizler yapmak ve veri tabanlı projelerde yer almak sayısal zekayı güçlendirebilir. Ayrıca, matematiksel düşünme ve analitik becerileri artıran eğitim programlarına katılmak da etkilidir.
Beynin esnekliği, yani "nöroplastisite" adı verilen kapasitesi sayesinde, yaşımız ne olursa olsun yeni beceriler öğrenebilir ve mevcut yeteneklerimizi geliştirmek mümkün olabilmektedir ki matematik zeka da bunlardan biridir. Elbette kişinin yaşına bağlı olarak özellikle öğrenme sürecinde doğal olarak bazı farklılıklar yaşanacaktır.
Bu dönem beyin gelişimi açısından en verimli dönem olarak belirtilebilir. Beyin çocukluk ve gençlikte öğrenmeye en açıktır. Dolayısıyla erken yaşlarda matematik becerilerinin geliştirilmesi ileri yaşlarda önemli bir kazanım sağlar. Bu yaşlarda beyin yeni bilgileri ve becerileri çok daha hızlı işleyebilir ve aralarında kolay bağlantılar kurabildiği için öğrenme de çok hızlıdır. Dolayısıyla çocuklara ve gençlere matematik oyunları yaptırmak, problem çözme becerisi gerektiren bulmacalar çözdürmek, matematik oyunları ve satranç gibi mantık ve örüntü gerektirin oyunları oynamaları sağlamak faydalı olacaktır.
Çocukluk ve gençlik dönemi kadar kolay olmasa da yetişkinlik döneminde de yapılacaklar var. Özellikle sürekli ve doğru yöntemler kullanarak matematiksel düşünme ve problem çözme yeteneğini geliştirmek mümkün olabilmektedir. Soyut düşünme becerilerini geliştirmeye çalışmak, günlük hayatın içinde mümkün olduğunca matematiği kullanmak fayda sağlayacaktır.
Öğrenme becerisi yaşla birlikte azaldığı için yaşlılıkla matematik zekanın geliştirilmesi biraz daha zor olabilmektedir. Ancak beyindeki nöroplastisite devam ettiği için matematiksel becerilerle meşgul olmak zihni aktif tutmaya yardımcı olur. Beyni bu tür aktivitelerle aktif tutmak, bilişsel gerilemeyi yavaşlatabilir ve problem çözme becerilerini destekleyebilir. Bu nedenle özellikle matematik oyunları, bulmacalar ve zihinsel egzersizler yaşlı bireylerde hafızayı güçlendirmek ve zihinsel keskinliği korumak açısından fayda sağlayacaktır.
”
Alo Yeditepe