Hamileliğin 23. haftasına girdiniz ve artık bebeğinizle iletişiminiz daha da kuvvetli. Peki, hamileliğin 23. haftasında neler oluyor? 23 haftalık bebek ne kadardır? Kaç kilo, kaç cm olur? Hamileliğin 23. haftasında annedeki değişimler neler?
İşte, Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Erkut Attar’ın yorumuyla hamileliğin 23. haftasında bebeğinizin boyu, kilosu ve gelişimi…
Hamileliğin 23. haftasında bebek artık 500 grama ulaşmıştır; baş-topuk mesafesi 28.9 cm’dir ve bir greyfurt kadardır.
Hamileliğin 23. haftasında bebeğin duyması daha da gelişmiştir, artık kalp atımınızı ve sesinizi daha net duyar. Kırmızı kan hücre üretimi artık çoğunlukla kemik iliğindedir. Kalp atışı daha da güçlenmiştir ve pompalanan bu kan cildinin kırmızı görünmesine sebep olur. Bu haftada bebek hızlı göz hareketleri yapmaya başlar, ayrıca hıçkırabilir.
Bu haftalarda bazen kasıklarınızda ya da karnınızda garip bir his ve bir sıkılaşma hissedebilirsiniz. Bunlar rahminizi doğuma hazırlayan ‘Braxton-Hicks’ kasılmalarıdır. Genellikle düzensiz, sık olmayan, gelip geçen tarzda, sizi fazla rahatsız hissettirmeyen ve belirgin bir ağrıya neden olmayan kramp tarzı rahim kasılmalarıdır. Rahatlamak için pozisyon değiştirebilir ya da sıvı alımınızı arttırabilirsiniz.
Gebelikle değişen hormonlar, vücut genelinde kan akımının artmasına neden olurken damardan zengin olan diş etlerinde de belirgin bir şişkinlik ve kanama şikayetlerine neden olabilir. Burada ağız hijyeninize dikkat etmeniz diş fırçalama, diş aralarını ip ya da arayüz fırçaları kullanımı) ve doktor randevularınızı aksatmamanız oldukça önemlidir.
”
Alo Yeditepe