Artık gebeliğinizin son 3 aylık dönemindesiniz, zaman hızla geçiyor. Peki, hafta hafta hamilelik süreci ve hamileliğin 28. haftasında neler olur? 28 haftalık bebek ne kadar olur? Hamileliğin 28. haftasında annedeki değişimler nelerdir? Hamileliğin 28. haftasında bebekteki değişimler nelerdir?
Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Erkut Attar, hamileliğin 28. haftası ile ilgili merak edilen bu soruların yanıtını verdi.
Bebeğiniz artık 1 kilogramın biraz üzerinde ve başından topuğuna kadar olan mesafesi en az 37.6 santimetredir.
Bebeğinizin gözleri artık kirpiklerle çevrilidir. Yakın bir zamanda bebeğinizin irisini oluşturan kas fibrilleri renk ve doku olarak gelişeceklerdir; ancak gözünün gerçek rengi doğumdan sonraki birkaç hafta içinde belli olacaktır.
Miyelin adı verilen beyaz renkli ve yağlı bir madde bebeğinizin omuriliğini ve omuriliğinden çıkan sinirleri yavaş yavaş kaplamaktadır. Bu oluşuma miyelinizasyon adı verilir; gebeliğiniz boyunca ve bebeğinizin ilk yaşı boyunca devam eder. Bebeğinizin beyni ve vücudundaki sinirleri arasındaki mesajların iletim hızını arttırdığı için miyelin önemlidir. Miyelin aynı zamanda koruyucu bir tabakadır. Bebeğinizin hareketlerini destekleyen sinirler, bebeğinizin duyularını algılayan sinirlerden önce miyelin ile kaplanır
Artan cilt gerilimine veya değişen hormonlara bağlı olarak kadınların dörtte biri gebelikte ciltlerinin kaşındığından yakınırlar. Cildinizi rahatlatmak için cildinizdeki çatlamaları mümkün olduğunca engellemeye çalışın. Cildinizi nemli tutun ve çok sıcak banyolardan kaçının. Kaşıntı çok rahatsız edici olduğunda birkaç küp buzu cildinizin üzerinde gezdirerek rahatlatmasına yardımcı olabilir veya soğuk bir duş alabilirsiniz.
Nadir vakalarda kaşıntılı cilt “gebelik kolestazı” adı verilen bir durumun belirtisi olabilir. Ender olmasına rağmen gebelik kolestazı ciddi bir durumdur. Kaşıntı genellikle endişe edilmesi gereken bir durum olmasa da bu durumdan doktorunuza her ihtimale karşı bahsetmeniz gerekmektedir.
Bir sonraki gebelik takibi randevunuzda doktorunuz sizden demir seviyenizi ölçmek için kan testi istemelidir. Demir seviyeniz düşükse sizin ve bebeğinizin gerekli gıdaları aldığından emin olması için demir takviyesi önermelidir.
Bu haftada yapılan bir diğer test ise kan uyuşmazlığı olan çiftlerde rh antijenine karşı tarama yapmaktır. Rh negatif olmanız durumunda anti-D adı verilen bir enjeksiyona ihtiyacınız olabilir.
”
Alo Yeditepe