Hamileliğin 27. haftasına geldiniz ve hem bebeğinizdeki hem de anne adayındaki değişimler belirginleşiyor. Peki, hafta hafta hamilelik süreci ve hamileliğin 27. haftasında neler olur? 27 haftalık bebek ne kadar olur? Hamileliğin 27. haftasında annedeki değişimler nelerdir? Hamileliğin 27. haftasında bebekteki değişimler nelerdir?
Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Erkut Attar, hamileliğin 27. haftası ile ilgili merak edilen bu soruların yanıtını verdi.
Bebeğiniz artık 875 grama yakın bir ağırlıktadır. Başından topuğuna kadar olan mesafesi yaklaşık 36.6 santimetredir ve bir brokoli kadar büyüktür.
Bu sıralarda bebeğiniz gözlerini ilk defa açıyor olabilir. İlk başta gözlerini sadece az açsa da göbeğinizden gelen parlak ışığı görürse gözlerini kırpıştırabilir.
Bebeğinizin uyku ve uyanıklık döngüleri daha düzenli olmaktadır. Tıpki sizin gibi, rüya gördüğünüz hafif uyku esnasında Hızlı Göz Hareketleri (REM) olacaktır. Rüya gördüğünde, kapalı göz kapaklarının altında gözleri ileri ve geri ani hareketler halinde olacaktır. Hızlı Göz Hareketleri (REM) Uykusu döneminde bebeğiniz amniyon sıvısını daha aktif olarak soluyabilir. Bu soluma hareketleri doğuma hazır olmak için akciğerlerininin gelişmesine yardımcı olacaktır.
Bebeğinizin gündüz ve geceden bağımsız olan uyku ve uyanıklık evreleri hareketlerinden anlaşılabilir. Yaklaşık yarım saatlik uyku dönemleri olur. Uyuduğu sırada hareketsiz olacaktır; uyandığı sırada tekrar hareketlenecektir. Eğer hareketlenme eğiliminde olduğu saatleri henüz tespit edemediyseniz birkaç hafta içinde bu eğilimi fark edeceksinizdir.
Gebeliğiniz sırasında özellikle uzun süre oturduktan sonra ayağa kalktığınızdaki ani baş dönmeleri sıkça rastlanan bir durumdur. Gebelik hormonları bebeğinize giden kan akımını arttırmak için rahme giden kan damarlarınızın genişlemesi sebebi ile olur. Bu durum sizin kan basıncınızı düşürür; kalbinize ve beyninize giden kan akımını yavaşlatır. Bu sebepten ötürü baş dönmesi yaşayabilir veya baygınlık hissiniz olabilir.
Ayrıca gebeliğinizin ikinci ve üçüncü 3 aylık dönemlerinde büyüyen rahminiz özellikle sırt üstü yattığınızda kan damarlarınıza baskı uygular ve bu durum baş dönmesine sebep olabilir. Bu yüzdendir ki doktorunuz, ilerleyen gebelik haftalarında hem size hem de rahme daha kolay kan gidebilmesi için özellikle sol yana yatmanızı tavsiye edecektir.
Düşük kan şekeri veya düşük demir seviyeleri de baygınlık hissine veya bayılmalara yol açabilir. Oturduktan veya uzandıktan sonra ayağa yavaşça kalkmaya çalışın. Kan şekerinizin düşmesini engellemek için gün boyunca ufak öğünleri sık sık tükettiğinizden emin olun.
Bu dönemlerde, yine bebeğinizin mesaneniz üzerine yaptığı bası nedeni ile hapşırma ya da karın içi basıncınızı arttırdığınız durumlarda idrar kaçırma gerçekleşebilir. Sık idrara çıkma isteği de çok sık görülen bir durumdur.
Doğum öncesi kurslar, bebeğinizin doğumuna ve ebeveynliğinizin ilk haftalarına sizi hazırlamak için yardımcı olurlar. Eğer hala kaydolmadıysanız bu konu hakkında bilgi edinmek için uygun bir dönem olabilir.
”
Alo Yeditepe