İç Hastalıkları uzmanı, havalar soğumaya başladıkça özellikle soğuk algınlığı, grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarında artış gözleniyor. Soğuk havanın özellikle bazı hastalıklar açısından risk oluşturduğunu vurguluyor.
Soğuk havanın insan sağlığını hem olumsuz hem de olumlu etkileyen özellikleri var. Kış mevsiminin soğuk günlerinde; astım, KOAH, kalp hastalıkları ile solunum yolu enfeksiyonları ve yüz felciyle daha sık karşılaşılıypr. Bu nedenle işlerini yaparken soğuğa maruz kalan moto kuryeler ve taksi sürücüleri uyarılıyor. Bunun yanında soğuk havanın eklem ağrılarını azaltıcı, cildi sıkılaştırıcı, kilo vermeyi kolaylaştırıcı ve mutluluğu artırıcı yönlerinin de gözden kaçırılmaması gerekiyor.
Ödemi çözücü etkisinden dolayı gözenekler sıkılaşıyor ve cilt daha sağlıklı görünüyor. Uzun dönemde cilt kasları için egzersiz oluyor. Öte yandan, çok uzun süre soğuğa maruz kalınması cilt kuruluğuna neden olacağı için, bu şartlarda bulunan ya da çalışanların yüzlerini koruması ve yağ bazlı kremlerle nemlendirmeyi ihmal etmemesi gerekiyor.
Soğuk hava, metabolizmayı hızlandırdığı için yağ yakımını da hızlandırıyor. Dolayısıyla kış ayları kilo vermeyi kolaylaştırıyor. Ancak karbonhidrat ihtiyacı da artıyor. Kilo verebilmek için, dengenin korunması, karbonhidrat alımının kontrol edilmesi gerekiyor.
Soğuk havalarda özellikle sağlıklı kişilerin oksijeni bol bir bölgelerde hafif egzersiz yapması sonrasında, vücuda giren fazla oksijen serotonini de artırıyor. Bu da, insanlara, kendilerini mutlu ve enerjik hissettiriyor.
Havalar soğumaya başladıkça özellikle soğuk algınlığı, grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarında artış gözleniyor. Soğuk havanın özellikle bazı hastalıklar açısından risk oluşturduğunu hatırlatan Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi İç Hastalıkları uzmanı, istatistiklerin, soğuk havalarda kalp hastalıkları riskini 2-3 kat arttığını paylaşıyor. Özellikle, güvenlik görevlileri, polisler, askerler, inşaat işçileri, çiftçiler gibi açık havalarda çalışmak zorunda kalan mesleklere sahip kişilerin daha dikkatli olması gerekiyor.
Uzmanlar bununla birlikte soğukların her hastalık ve her yaş grubundaki kişileri farklı şekilde etkileyebildiğini, soğukların tetiklediği hastalıkları şöyle sıralıyor…
Soğuk hava özellikle, nefes darlığı, hırıltılı solunum gibi astım semptomlarının en önemli tetikleyicilerinden birini oluşturuyor. Kış ayları, artan hava kirliliğiyle birlikte, hem astım, hem de KOAH hastaları açısından risk oluşuyor. Dolayısıyla bu kişilerin çok soğuklarda dikkatli olması, ilaçlarını düzenli alınması ve KOAH’a kalp hastalığı eşlik ediyorsa dışarı çıkmaması alınabilecek önlemler arasında yer alıyor. Dışarı çıkılacaksa da burun ve ağzın uygun şekilde örtülmesi gerekiyor.
Özellikle zatürre, bronşit, sinüzit, tonsilit gibi enfeksiyon kaynaklı hastalıklar için soğuk hava bir risk oluşturuyor. Çünkü, soğukta, nezle girip gibi viral hastalıklar daha sık görüldüğünden, bağışıklık sistemi zayıf kişilerde, nezle ve gribin üzerine zatürre eklenebiliyor. Alınabilecek önlemlerin başında ise, özellikle bağışıklık sistemini güçlendirmek ve çok soğuk havalarda dışarı çıkmamak geliyor. Korunmak adına D vitamini düzeylerine bakılmasını ve yetersizse de hekim kontrolünde takviye alınmasının yararlı olacağını, ayrıca dengeli beslenmeye de dikkat etmek, fazla karbonhidrat, şekerli ürünlerden uzak durmak, protein alımını artırmak da bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı oluyor” diyor.
Soğuk hava yüz sinirlerini etkileyerek, yüz felci riskini de artabiliyor. Bu nedenle özellikle, taksi şoförleri, motokurye gibi araç kullanmak zorunda kalarak, uzun süre soğukla direk temas halinde olan kişilerin daha fazla dikkat etmesi, yolda giderken camların açılmaması, yüzün mutlaka korunması ve kapatılması gerekiyor.
Damarlardaki spazm ve büzülmeye bağlı olarak, özellikle kışın kalp krizlerinde artış görülüyor. Ayrıca, soğuk hava, kan basıncını arttırıp kalbe daha fazla baskı yapabiliyor; vücut ısısını korumak isteyen kalp daha fazla çalışıp yorulabiliyor. Dolayısıyla özellikle kalp hastaları soğuk havalarda mümkün olduğunca evlerinden çıkmaması ya da kendilerini sıcak tutacak giysilerle korunması önem taşıyor.
”
Alo Yeditepe