Kimi kışın evde yanan kalorifere rağmen kat kat yorganla uyur, kimileri yaz sıcağında bile ceketle, montla gezer. Hiç kimsenin üşümediği ortamlarda üşümenin altında yatan nedenleri uzmanlarımız sıralıyor.
Kimi kışın evde yanan kalorifere rağmen kat kat yorganla uyur, kimileri yaz sıcağında bile ceketle, montla gezer. Hiç kimsenin üşümediği ortamlarda üşümenin altında yatan nedenleri uzmanlarımız şöyle sıralıyor...
En sık yaşanan sağlık problemi kansızlıktır. Önemli bir sağlık sorunu olan ve oldukça sık görülen anemi hastalığına kadınlarda daha sık rastlanıyor.
Damarsal problemlere bağlı üşüme daha çok el veya ayaklarda olur ve renk değişikliği, morarma, uyuşma ve karıncalanma şikâyetleri ile birlikte görülmektedir.
Vücudun metabolizmasını düzenleyen tiroid bezinin sağlıklı çalışması tüm sistemlerin uyum içinde olmasını sağlar. Çok veya az çalışması durumlarında ise üşümenin yanı sıra kişinin günlük hayatını olumsuz etkileyen; sürekli yorgunluk hissi, saç dökülmesi, kabızlık, istemsiz kilo alımı gibi ciddi sonuçlara kadar değişen klinik durumlar görülebilmektedir.
Kontrol altında tutulmayan diyabet, periferik nefropati adı verilen rahatsızlığa, yani sinirlerde elleriniz ve ayaklara kadar duyulan hassas bir saldırıya neden olabilmektedir. Bu geliştiğinde, el ve ayaklarda uyuşukluk ve bazen ağrı hissedilir. Bu sinirler sıcaklık hissi ile ilgili olarak beyne mesaj göndermekten sorumlu olduklarından eller ve ayakların üşüdüğü hissedilebilmektedir.
Anoreksiya veya aşırı zayıflık da koruyucu yağ tabakasının eksikliği nedeniyle üşümeye neden olan bir problemdir.
Burger hastalığı olarak bilinen ve sigara tüketimi ile ilişkilendirilen hastalık arterlerde ve damarlarda daralmaya ve tıkanmaya neden oluyor. Hastalığın ilk belirtileri arasında el ve ayaklarda üşüme geliyor.
Özellikle halsizlik, yorgunluk, ciltte solukluk ile çarpıntının üşümenin belirtileri olduğunu belirten uzmanlar, yapısal üşüme probleminde yapacak bir şey olmadığını, üşümenin altta yatan nedenlerin diyabet, hipertiroidi veya anemi gibi sağlık problemlerinin olduğu durumlarda ise ilgili uzman hekime başvurulması gerektiği uyarısında bulunuyor.
”
Alo Yeditepe