Hafta hafta hamilelik sürecinde bebeğiniz git gide büyüyor. Hem annedeki değişim hem de bebekteki gelişim hızla sürüyor. Peki, hamileliğin 29 haftasında bebekteki gelişimler neler? Annedeki değişimler neler? Hamileliğin 29. haftasında bebek görüntüsü nasıl olur? 29 haftalık bebek kaç aylık olur?
Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Erkut Attar, hamileliğin 29. haftası ile ilgili merak edilen bu soruların yanıtını verdi.
Bebeğiniz artık 1.2 kilogramın biraz üzerinde ve başından topuğuna kadar olan mesafesi yaklaşık 38.6 santimetredir.
Bebeğinizin bir zamanlar düzgün yüzeyli olan beyni daha kompleks bir yapıya dönüştükçe artık yeni katlantılar ve oluklar edinmektedir. Bu kırışıklık alanları bebeğinizin beyninin yüzey alanını arttırmakta ve hücrelerin büyümesi için fazladan yer açmaktadır. Gelecek haftalardaki beyin boyutunun artışını sağlayabilmek için bebeğiniz fazla miktarda yağ dokusu depolamaya başlamaktadır. Gebeliğinizin üçüncü 3 aylık dönemi sonlandığında, bebeğinizin beyni milyarlarca yeni hücre yaratmış ve şu anki boyutunun 3 katı büyüklüğüne erişmiş olacaktır.
Sizin kalp atışınızı ve hatta sesinizi duyacak kadar işitmesi artık gelişmiştir. Doğduktan hemen sonra sizin sesinizi ayırt edebilecektir.
Bebeğiniz artık daha hareketli olacak ve siz de bunu daha rahat algılayabilir durumdasınız. Ortalama 2 saat içerisinde 10 tane hareket hissetmeniz normaldir. Hissetmez iseniz paniğe kapılmayın! Birkaç kez pozisyonunuzu değiştirin soğuk bir su için karnınıza ya da sırtınıza hafif bir masaj yaparak, ona müzik dinleterek hareket etmesine yardımcı olabilirsiniz. Bunlara rağmen hala hareketlerinde bir azlık hissediyorsanız doktorunuzu aramaktan çekinmeyin.
Bebeğinizin kemikleri sertleşmeye devam etmektedir. Her gün yaklaşık 200 miligram kalsiyum iskeletinde birikim göstermektedir. Diğer vitaminler ve mineraller de bebeğinizin gelişen kemikleri için gereklidir; bu yüzden dengeli beslenmeye gayret edin.
Bacaklarınızda, ayak bileklerinizde veya ayaklarınızda şişlikler fark etmeye başladınız mı? Ne yazık ki şişlik (ödem) gebelikte çok sık karşılaşılan bir durumdur. Eğer sıkça ayakta duruyorsanız rahat ayakkabılar giydiğinizden ve düzenli olarak dinlendiğinizden emin olun. Mümkünse her gün bir saat boyunca ayaklarınızı kalp seviyenizden yüksekte tutarak uzanıp dinlenmeye çalışın.
Şişliklerin ellerinizi etkilediğini de fark edebilirsiniz. Parmaklarınız ağrıyorsa, güçsüzleşmişse, uyuşmuşsa veya iğne batmalarını sık olarak hissediyorsanız “Karpal Tünel Sendromu” yaşıyor olabilirsiniz. Belirtileri hafifletmek için ellerinizi yükseltilmiş bir pozisyonda sık sık dinlendirin. El bileği ateli almanız da özellikle geceleri artabilen belirtiler için size yardımcı olabilir.
Bazı nadir durumlarda, ani şişlik pre-eklampsi adı verilen ciddi bir durumun bulgusu olabilir. Eğer yüzünüz, elleriniz veya ayaklarınız aniden şişerse derhal doktorunuza başvurun. Şiddetli baş ağrısı, görmede bulanıklık ve kaburgaların altında ağrı veya hassasiyet pre-eklampsinin diğer belirtileri arasındadır.
Artık gebeliğinizin son 3 aylık döneminde olduğunuz için bebeğinizin artan büyüme hızını karşılayabilmek adına iştahınız muhtemelen daha fazladır. Ancak unutmayın ki uzmanlar günlük olarak fazladan sadece 200 kalori alımının yeterli olduğuna kanaat getirmektedir.
”
Alo Yeditepe