Hamileliğin 31. haftasına ulaştınız ve bebeğinizin hareketlerini doyasıya hissedebiliyorsunuz. Hafta hafta hamilelik sürecinde bebeğin ve annenin gelişimi nasıl olur? Hamileliğin 31. haftasında bebek ne kadar olur? Hamileliğin 31. haftasında bebek görüntüsü nasıl olur?
Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Erkut Attar, hamileliğin 31. haftası ile ilgili merak edilen bu soruların yanıtını verdi.
Bebeğiniz yaklaşık 1.5 kilogram ağırlığındadır. Başından topuğuna kadar olan mesafesi yaklaşık 41.1 santimetredir.
Görünüşü yenidoğan bir bebeğe benzemeye başlamaktadır. Doğum öncesi en az 1 kilogram daha almasını bekleyebilirsiniz. Kilo aldıkça cildindeki kırışıklıklar yavaş yavaş düzelmektedir.
Bebeğinizin beyni ve tat tomurcukları artık yuttuğu amniyon sıvısındaki aromaları tadabilecek kadar gelişmiştir. Gebelikte yediğiniz yemeklerin, bebeğiniz 6. ayında katı gıdalara geçtiğinde yaptığı yemek tercihlerini şekillendirmesi bile mümkündür.
Bebeğiniz gece ve gündüz 20 ila 40 dakikalar arasında değişen kısa uyku dönemlerine devam etmektedir. Bebeğinizin 90 dakikadan fazla uyuması çok olası değildir. Uyuduğu sırada muhtemelen hareketsiz olacaktır. Bebeğiniz sürekli büyüyor olduğundan uyanık olduğunda hareket edebileceği alanlar hep azalmaktadır.
Rahim içinizdeki kısıtlı alandan dolayı bebeğiniz muhtemelen bacaklarını göğsüne çekmiş bir şekilde, yani klasik fetal pozisyonda durmaktadır. Hareket edecek daha az alanı olsa da bebeğiniz hala aktif olacaktır. Gebeliğinizin son 3 ayında bebeğinizin dirsekle dürtmelerinin ve tekmelerinin daha farklı hissettirdiğini fark edebilirsiniz; ancak hareketlilik eğilimleri aynı olacaktır. Örneğin akşamları daha çok aktifse, onu akşamları hissetmeye devam edeceksinizdir. Bebeğinizin hareketlerini her zamanki sıklıkta hissedemiyorsanız derhal doktorunuza başvurun. Azalmış hareketler bebeğinizin genel sağlık durumunun iyi olmadığının bir göstergesi olabilir. Güvenli tarafta kalmak için kontrollü davranmak her zaman için en iyisi olacaktır.
Gebeliğinizin son aylarında büyüyen göbeğiniz beliniz için yük oluşturabilir; ancak rahat etmeniz için yapabileceğiniz pek çok şey vardır. Kaslarınızı ve bağlarınızı zorlamamak için ağır kaldırmamaya çalışın. Kasları kuvvetlendirdiği ve duruşunuzu iyileştirdiği için düzenli egzersiz yapmak da bel ağrılarını rahatlatabilir. Kuvvetinizi arttırmak adına gebelik pilatesi iyi bir seçenek olacaktır. Su, göbeğinize destek verdiği için yüzmek de rahatlatıcı olabilir. Masaj gibi destekleyici terapiler de kendinizi iyi hissetmenize yardımcı olabilir.
”
Alo Yeditepe