Hafta hafta hamilelik sürecinde 30. haftaya ulaştınız. Bebeğinizi kucağınıza almak için sabırsızlanıyorsunuz. Peki, hamileliğin 30. haftasında bebek ne kadar olur? Hamileliğin 30. haftasında annedeki ve bebekteki gelişim nasıl olur? 30 haftalık bebek görüntüsü nasıl olur?
Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Erkut Attar, hamileliğin 30. haftası ile ilgili merak edilen bu soruların yanıtını verdi.
Bebeğiniz yaklaşık 1.3 kilogram ağırlığındadır. Doğuma kadar kilo almaya devam edecek olsa da boyunun uzaması yakın bir zamanda yavaşlayacaktır. Başından topuğuna kadar olan mesafesi yaklaşık 39.9 santimetredir.
Bebeğinizin cildi onu tepeden tırnağa tamamen saran beyaz, kaygan ve nemli verniks adı verilen bir madde ile kaplıdır. Verniks, bebeğinizin cildini amniyon sıvısının uzun süreli olan maruziyetine karşı korumaktadır. Antimikrobiyal bir maddedir. Bakteriyel enfeksiyonlara ve mantar enfeksiyonlarına karşı korur.
Bu arada bebeğinizin bağışıklık sistemi de onu enfeksiyonlara karşı korumak için gelişmekle meşguldür.
Bebeğinizin görüşü doğum sonrasında da gelişmeye devam edecektir. Doğduğu zaman sadece 20 ila 30 santimetre uzaklıktaki yüzleri ve cisimleri net olmasa da görebiliyor olacaktır.
Bebeğinizin etrafını saran amniyon sıvısı her hafta artıyordu; ancak bebeğiniz büyüdükçe amniyon sıvısının artış hızı yavaşlamaktadır. 37. haftaya gelene kadar amniyon sıvısının hacmi 700 ila 1000 mililitre arasında olmak üzere en yüksek seviyesine ulaşacaktır. Doğum tarihinize geldiğinizde bu miktar 600 mililitreye kadar azalmış olacaktır.
Gebeliğinizin son 3 aylık döneminde iyi bir gece uykusu almak tekrar güçleşmiş olabilir. Karnınız büyüdükçe rahat bir şekilde uyumak daha zor olacaktır. İdrar torbanız üzerindeki baskı geceleri tuvalete gitme sıklığınızdaki artışa neden olabilir. Hazımsızlık probleminiz oluyorsa yastığınızı yükselterek uyuyabilirsiniz. Bacaklarınızda rahatsızlık hissediyorsanız gün içinde daha fazla egzersiz yapmaya çalışabilirsiniz.
Gebeliğin son aylarında gördüğünüz rüyalar size daha canlı ve gerçekçi gelebilir. Bu rüyalar gebelikle ve önünüzdeki ebeveynlik süreciyle ilgili olarak bilinçaltınızdaki korkuları ve endişeleri yansıtmak adına yol gösterici olabilir.
Hazımsızlık, hormon değişimleri veya ağrılar da bu tarz rüyalar görmenize neden olabilir. Kendinizi iyi hissettiğiniz sürece egzersiz yapmaya devam edebilirsiniz. Bu, size ve bebeğinizin sağlığına çok iyi gelecek ve doğum sürecinizin ilerleyişine faydalı olacaktır. Göbeğiniz büyüdükçe ve hareket etmeniz zorlaştıkça yürüyüş ve gebelik yogası gibi hafif egzersizler sizin için uygun seçeneklerden olacaktır. Gebeliğin son 3 ayında iyi bir diğer egzersiz seçeneği ise yüzmektir. Su, göbeğinizi destekleyecek ve hareket etmenize yardımcı olacaktır.
”
Alo Yeditepe